Jednymi z najpopularniejszych placków są placki warzywne z cukinią. Aby je przygotować, musimy obrać marchewkę i cukinię, a następnie zetrzeć je na dużych oczkach. Do smaku możemy pokroić cebulę. Warzywa solimy i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby puściły sok. Odsączamy je i dodajemy mąkę i przyprawy. Dla odrobiny słonego smaku i większej zawartości białka warto dodać wegański ser feta. Uformowane placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.
Kolejnym dobrym pomysłem jest przygotowanie placków z pieczarek. Grzyby i marchewkę musimy pokroić w słupki, posiekać szczypiorek i pietruszkę, a następnie wszystko wrzucić do miski. Wsypujemy tam mąkę i przyprawy, a następnie wlewamy trochę wody. Po wymieszaniu formujemy placuszki i smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Trzeba pamiętać, że należy obracać je dopiero wtedy, kiedy bardzo dobrze usmażą się z jednej strony- inaczej się rozpadną.
Typowym polskim daniem są placki ziemniaczane. Nie muszą to być jednak same starte ziemniaki usmażone na oleju, lecz pieczone placuszki, składające się z kilku warzyw. Ziemniaki, marchewkę, pora i cebulę musimy zetrzeć na tarce i zostawić na dziesięć minut, a następnie odlać wodę. Dodajemy resztę składników - przyprawy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek, uformowane placki układamy na blasze i wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika. Takie pieczone placki warzywne powinny być w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Możemy podawać je tak, jak typowe placki ziemniaczane - najlepiej z wegańską śmietaną, żurawiną albo sosem.
Jeśli dbamy o linię, to sprawdzą się nam placki warzywne fit. Do ich przygotowania idealnie sprawdzi się kalafior, który jest bardzo pożywnym, ale mało kalorycznym warzywem. Surowego kalafiora kroimy i blendujemy na bardzo drobną kaszkę. Łączymy go z mąką, jajkami, proszkiem do pieczenia, koperkiem i przyprawami. Tak przygotowana masa jest gotowa do pieczenia. Nasze placki warzywne z piekarnika są już prawie gotowe. Wystarczy rozgrzać urządzenie, położyć placuszki na blasze i piec je przez kilkanaście minut. Smakują wyśmienicie z ziemniakami i mizerią.
Kolejną propozycją na dietetyczne wegetariańskie placki warzywne to placuszki z kukurydzy i groszku. Wystarczy kupić po jednej puszce każdego z tych warzyw, rozgnieść zawartość widelcem, dodać jajka, czosnek, sok z cytryny i mąkę, a następnie wymieszać. Taką masę należy doprawić solą, pieprzem i ziołami według uznania, a następnie uformować z nich placki. Następnie, wystarczy je upiec i gotowe! Do takiego dania idealnie pasuje dip jogurtowy lub czosnkowy.
Jeśli nie mamy pojęcia, co zrobić na obiad lub jako posiłek do pracy, z pomocą przychodzą nam placki warzywne. Istnieje wiele wariacji i wersji tego dania, dzięki czemu nie ma tu miejsca na nudę. Szybko, tanio i wegetariańsko – czego chcieć więcej!